top of page

Het fascinerende proces van zelfcreatie

De ontdekkingsreis naar mijn innerlijke kompas

Een verlangen naar groei

De moed om zijn intuïtie te volgen, ook als de stip op de horizon nog niet helemaal helder is, typeert Remco. Onder zijn kalme, rustige uitstraling brandt een verlangen naar groei en naar het volgen van zijn innerlijk weten. Hij vertelt dat het kracht geeft wanneer je de bevestiging krijgt dat je gevoel klopt en het luisteren daarnaar zijn vruchten afwerpt. “Dat geeft zo’n vertrouwensboost. Het is een verhaal dat zichzelf blijft versterken”, vertelt hij terwijl hij terugdenkt aan zijn persoonlijke groeiproces.

Een gevoel van urgentie

Het zaadje voor dit proces wordt al op jonge leeftijd geplant. Remco is vier jaar als zijn ouders scheiden en de gezinssituatie verandert. Op zijn zeventiende begeleidt hij zijn moeder in een ambulance tijdens een noodsituatie. Hoewel alles goed komt, maakt dit trauma een gevoel van urgentie in hem los. “Ergens ongrijpbaar, maar onderhuids altijd aanwezig. De vergankelijkheid van het leven wakkerde een honger in me aan.”

‘Als je alleen jezelf hebt om op terug te vallen, worden jouw vindingrijkheid en zelfkennis absoluut gestimuleerd’

Deze drive in combinatie met zijn aangeboren nieuwsgierigheid, maken dat Remco het leven tegemoet wil. Uit de comfortzone. De vrijheid ervaren. Dit resulteert erin dat hij op zijn achttiende drie maanden in Lloret de Mar vertoeft en geld verdient als propper en barman. Vervolgens loopt hij - tijdens zijn hbo-opleiding Management, Economie en Recht - vijf maanden stage op Curaçao. Het avontuur smaakt nog steeds naar meer, dus rijdt Remco als jonge twintiger de hele Australische kustlijn rond en trekt door Zuidoost-Azië (Thailand, Laos, Vietnam en Cambodja). “Het is zo’n verrijking wanneer je in alle vrijheid kunt experimenteren in de interactie met jezelf en met anderen. Alle connecties zijn tijdelijk dus ga je sneller de diepte in. Bovendien dwingt de kennismaking met andere culturen je tot zelfreflectie. Je gaat nadenken over wie jij bent en wie jij wil zijn.”

Groter dan het persoonlijk referentiekader
Wat hij vooral van deze avonturen meeneemt, is dat de wereld zoveel groter is dan het persoonlijk referentiekader. “Ik heb een veel breder gezichtsveld gekregen dan de kijkdoos waarin ik de aardebol bekeek voordat ik ging reizen”, zegt Remco die een goede luisteraar is en weloverwogen antwoord geeft. “Die kennis is in mij verankerd. Het ontdekken van nieuwe dingen, nieuwe culturen en prikkels geeft mij een ontzettend fijn gevoel. In die flow van het leven voel ik me op mijn gemak. Dat haalt het beste in mij naar boven.”

Dat diepgewortelde verlangen naar vrijheid en zelfexpressie blijft, ook als hij verhuist naar Amsterdam, waar hij zijn huidige vrouw leert kennen en een geweldige baan krijgt als corporate recruiter bij een Amerikaans consultancybedrijf op de Zuidas. “Ik was de zakenman in een net pak met een goed salaris. Het plaatje was compleet, maar op het moment dat ik een bepaald niveau bereikt had, besefte ik dat ik onderdeel uitmaakte van ‘the ratrace’.”

Remco in Australie

Het avontuur volledig omarmen

Het stel besluit samen nog een keer de wijde wereld in te trekken. In juni 2014 stappen Remco en Jody in Moskou op de Transmongolië Express naar Beijing. “Via Rusland, inclusief Siberië, Mongolië en China. Een fantastisch mooie ervaring”, aldus Remco. “We zijn met bussen en treinen door China getrokken en vervolgens via Indonesië naar Nieuw-Zeeland gereisd. Daar hebben we acht weken met een camper rondgetrokken, voordat we naar Hawaï vlogen. Na een maandlange stop in San Francisco hebben we tot slot Centraal-Amerika bezocht: Mexico, Guatemala, El Salvador, Honduras, Nicaragua, Costa Rica en Panama.”

Weg van de dagelijkse sleur en puur in het moment leven, dat doet beiden ontzettend goed. Toch komt Remco enigszins teleurgesteld terug. “Ik hoopte een richtingsgevoel te krijgen over mijn carrière, maar dat gebeurde niet.” Wel begint hij tijdens die reis te spelen met een camera en legt hij als overenthousiaste autodidact telkens een deel van de trip vast. Hij experimenteert met de montage en de muziek die hij eronder kan zetten.

 

‘Iets bedenken en dat vervolgens tot leven laten komen,
vind ik een magisch proces’

De zelfcriticus spreekt
Telkens wanneer hij erover nadenkt om als ondernemer iets met deze nieuw ontdekte hobby te doen, komt de zelfcriticus naar boven: daar heb je een opleiding voor nodig; daar ben je niet goed genoeg voor; er zijn al zoveel videoproductiebedrijven. Al die stemmen vegen de gedachte meteen van tafel, dus kijkt Remco vanuit de Zuidas met gezonde jaloezie toe hoe Jody haar eigen onderneming opstart.

Een van zijn waardevolle talenten is dat hij met onafgebroken aandacht zaken oordeelloos kan observeren. Dit leidt ertoe dat Remco binnen het bedrijf waar hij werkt een idee pitcht om aan de voorkant de organisatie te introduceren met een brandmovie. Het plan wordt goedgekeurd en ‘de amateurfilmer’ gaat als producent/projectmanager aan de slag met het maken van meerdere bedrijfsfilms. “Iets bedenken en dat vervolgens tot leven laten komen, vind ik een magisch proces. In elke context, want dat kan met een videoproductie maar ook in het dagelijks leven door dromen te visualiseren en te realiseren”, aldus Remco die op dat moment steeds beter voelt waar zijn passie ligt. “Toch bleef die zelfcriticus sterk aanwezig, want het ging niet alleen over een carrièreswitch, maar ook over de stap naar zelfstandig ondernemerschap. Uiteindelijk startte ik op 1 januari 2017 mijn eigen videoproductiebedrijf.”

Ervaringsdeskundigen zijn vaak de beste leermeester, dat blijkt ook uit Remco’s verhaal. “Als coach herken ik dit zo vaak bij mijn cliënten. Het overwicht van de veiligheid, de verantwoordelijkheid en de voorzichtigheid. Het wegdrukken van het innerlijk vuur vanuit aanvaarding dat het leven nu eenmaal is wat het is, met alle vervelende consequenties tot gevolg.”
 

Dit thema verwerkt hij in een gepassioneerde afscheidsspeech op zijn laatste werkdag in loondienst. De strekking: het leven is te kort om niet datgene te doen wat je leuk vindt. “Mijn woorden maakten zoveel indruk op een oud-collega, dat ze haar originele beroep als piloot weer wilde oppakken. Een half jaar later had ze haar brevet vernieuwd en een baan bij Ryan Air. Een kippenvelmoment.”

‘Ik besefte dat mijn woorden de potentie hebben om iemands leven te veranderen’

Het bewustwordingsproces
Parallel aan de zoektocht naar zijn intrinsieke motivatie op werkvlak, maakt Remco een bewustwordingsproces door. “Een ontdekkingsreis in mijn binnenwereld. Ik heb talloze seminars en podcasts gevolgd, meerdere Ayahuasca ceremonies, Sjamanistische healingsessies en familieopstellingen gedaan en ook een NLP-opleiding. Elke vrije minuut besteedde ik aan mijn persoonlijke ontwikkeling.”

Toeval wil dat precies in die periode Michael Pilarczyk zijn nieuwe onderbuurman wordt. “Hij stond aan het begin van zijn reis als spreker en ik ontpopte min of meer als vaste vrijwilliger tijdens zijn events, die steeds maar groter werden. Zijn boodschap raakte mij. Ik begon zijn lessen toe te passen. Met hem als verkapte mentor en persoonlijke vriend ben ik echt gaan doorvoelen wat dit allemaal met me deed. Ik vind het nog steeds machtig interessant hoe deze materie werkt.”

 

Het proces verrijkt hem als mens. Hij ervaart een shift in zichzelf en in zijn dagelijks leven, die nog eens bekrachtigd wordt als hij één-op-één deelnemers van Michaels Maximum Potential Events gaat begeleiden. “Ik geloof dat ik met reden in deze positie ben gezet en voel dat ik de inzichten mag doorgeven.”

Begindagen Maximum Potential
Begeleider bij Maximum Potential

Uit de conditionering

Terugkijkend denkt Remco dat hij zijn leven op zijn voorwaarden heeft mogen vormgeven en dat een bepaalde verantwoordelijkheid met zich meebrengt om anderen te helpen, om te delen vanuit overvloed. “Zelf word ik ook nog steeds begeleid door levenscoach Egon Massink”, deelt hij openhartig. “Het is zo waardevol om in gesprek te blijven met gelijkgestemden die jou spiegelen, je de juiste vragen stellen en de juiste zaadjes weten te planten.”

Alle levenservaringen brengen deze toch wat nuchtere (Noord-)Hollander steeds dichterbij zijn eigen kern. Een integer persoon, die beschikt over natuurlijk leiderschap, ondernemend is, van vrijheid en avontuur houdt, gezond, bewust en positief in het leven staat. Hij leeft vanuit authenticiteit en is precies daar waar hij hoort te zijn. “Ik dacht vroeger dat ik niet wist wat ik wilde, maar in feite wist ik dat wel. Ik durfde het alleen niet hardop uit te spreken, omdat ik vanuit conditionering binnen een bepaald referentiekader dacht. Wanneer je die bril afzet en anders leert kijken, zie je ineens een overdaad aan mogelijkheden. Nu ben ik precies wie ik ben.”

Remco Hergaarden bij het zwembad

Op een prachtlocatie ongeveer 100 kilometer onder Valencia begeleid Remco nu anderen om zelf antwoorden te vinden op de vragen ‘wie wil ik zijn?’, ‘wat wil ik doen?’ en ‘wat houdt mij tegen?’. “We beschikken over een apart gastenverblijf in onze tropische tuin, een ideale setting voor een retraite. Mijn missie is om mensen te ondersteunen op weg naar een mooiere wereld voor zichzelf en voor hun omgeving. Een missie waarvoor ik me de rest van mijn leven wil inzetten.”

‘Het is zo waardevol om in gesprek te blijven met gelijkgestemden
die jou spiegelen, je de juiste vragen stellen
en de juiste zaadjes weten te planten’

bottom of page